首页>>学术交流>>正文
航空学院青年学术论坛第156讲-英国曼彻斯特大学 李庆明教授
2019-07-03 08:49   审核人:

报告人:英国曼彻斯特大学机械宇航土木工程学院  李庆明教授

邀请人:李玉龙教授

间:201978日上午10:30-12:00

点:西北工业大学友谊校区航空楼A706

目:Strain-rate effect on the compressive strength of brittle materials and its implementation into material strength model

要:

This studies the strain-rate effect on the compressive strength of brittle materials and its implementation into a material strength model. It shows that most of the current practices to consider strain-rate effect on the compressive strength of brittle materials using uniaxial stress data and loading path are questionable. It demonstrates that the rapid increase of the dynamic compressive strength between the transition strain-rate and the upper limit strain-rate in a SHPB test is correlated with the change of stress state in SHPB specimen, i.e. the stress state in SHPB specimen is changed from uniaxial stress state toward uniaxial strain state with the continuous increase of strain-rate from the transition strain-rate. Dynamic increase factor (DIF) based on experimental data under uniaxial strain state is recommended for the consideration of strain-rate effect on the compressive strength of brittle materials. An associated method to implement the uniaxial strain DIF into material strength model is also proposed and verified. Discussion on the DIF formulae and their implementations in several popular strength models of concrete-like materials is presented.

李庆明教授简介:

李庆明教授简历,男,19628月出生,博士,教授,博士生导师。2010年被英国利物浦大学授予荣誉工程博士学位(DEng)。英国曼彻斯特大学大学机械宇航土木工程学院教授。主要研究方向为冲击动力学、侵彻力学、结构耐撞性、轻质材料力学及结构抗冲击爆炸防护。在国内外重要学术刊物上发表学术论文150余篇,其中被SCI期刊收录90余篇。目前,担任《国际冲击工程》IJIE杂志副主编,《国际防护结构》杂志编委。