首页>>学术交流>>正文
航空学院青年学术论坛第140讲--北京应用物理与计算数学研究所研究员李杰权
2019-04-16 09:41   审核人:

间:2019418(星期四) 16:00 ~ 17:30

:航空楼A706

人:李杰权,北京应用物理与计算数学研究所研究员、北京大学应用物理与技术中心兼职教授

人:钟诚文教授

报告题目:Do you really believe numerical simulations

摘要:

P. Lax ever quoted A. Harten’s saying: “For computational scientists there are two kinds of truth: the truth that you prove, and the truth you see when you compute” [P.Lax Computational Fluid Dynamics, J. Sci. Comput., 31(2007), 185-193]. Do you really believe the “truth” you see when you compute? We visited this issue by spanning the approaches of discrete Fourier analysis and modified equations for a large range of Fourier modes, particularly highest Fourier (oscillatory) modes. In this talk, we will bring you some new observations.

个人简介:

李杰权, 现任北京应用物理与计算数学研究所研究员, 博士生导师,北京大学应用物理与技术中心兼职教授。分别在北京师范大学和中国科学院数学研究所获得硕士和博士学位, 曾任首都师范大学和北京师范大学教授,并在美国斯坦福大学,宾州州立大学,以色列希伯莱大学,法国庞卡莱研究所,德国马格德堡大学,美因茨大学,台湾中央研究院,香港科技大学,香港中文大学,新加坡国立大学,美国内华达大学,英国加蒂夫(Cardiff)大学等学术机构做访问教授。

主要从事研究领域包括计算流体力学、偏微分方程理论和数值分析。在应用和计算数学的学术刊物上发表论文60余篇,在朗文(Langman)出版社出版英文专著1部,多次受邀在一些国际会议上作大会邀请报告。