首页>>学术交流>>正文
航空学院青年学术论坛第139讲——上海纽约大学张骏教授
2019-04-09 15:36   审核人:

间:2019412日 上午 10:00-11:00
点:友谊校区航空楼A706

报告人:张 骏 教授

主持人:郗恒东教授

目:Oscillating Structures in Fluids

要:

Animals fly and swim in those fluids that we usually call air and water. The locomotion of many animals often involve one typical gait: the back  and forth oscillation of a main portion of their body over space and time.  This could be the up-and-down flapping of a pair of wings (for a bird), or the side-to-side undulation of a caudal fin (for a fish). In this talk, I will discuss a few cases as multiple oscillating structures interact with each other through the surrounding fluids, or a single structure with its surrounding fluid, and reveal a few interesting force laws and solutions.

张骏教授简介:

张骏教授是上海纽约大学教授,美国纽约大学物理系和数学系两系教授。本科毕业于武汉大学,先后在以色列希伯莱大学和丹麦哥本哈根大学攻读博士学位,获丹麦哥本哈根大学物理学博士学位,并在美国洛克菲勒大学从事博士后研究。1998年加入纽约大学,并在过去12年中一直兼任纽约大学柯朗数学研究所应用数学实验室主任。张骏教授的主要研究领域涉及流体物理及复杂系统,包括生物动力学/生物运动(生物的游弋、飞行与行走)、地质流体(热对流、大陆动力学)、固体摩擦、多尺度下的自组织现象等。 其研究成果曾发表在《Nature》,《Annual Review of Fluid Mechanics》,《Physical Review Letters》、《Journal of Fluid Mechanics》和《Physics Today》等期刊上。张骏教授2017年获选为美国物理学会会士(APS Fellow)。