首页>>学术交流>>正文
航空学院青年学术论坛第九十八场
2018-04-17 17:00   审核人:

目:Dynamics of droplet in turbulent clouds

报告人:中山大学大气科学学院Prof. Ewe Wei Saw (苏酉伟教授)

主持人:郗恒东教授

间:420日 星期五 上午10:00-11:00

点:航空楼 A310

摘要:

Earth’s climate is sensitively dependent on how atmospheric clouds interact with solar radiation. The physical properties of clouds, in turn, depend closely on their interactions with the turbulent flow permeating them. I will survey a few research studies on the dynamical behavior of small droplet in turbulent flow. We will consider experiments on the clustering of droplets (or particles) due to their inertia, the enhanced relative motion of the droplets and comparison of simulation results with experiment to investigate the accuracy of simple model of the droplet/particle advection in turbulent flow. A short description of a field research in atmospheric cloud will also be discussed.

个人简介:

苏酉伟教授现为中山大学大气科学学院教授,中组部青年千人。长期从事具有跨领域影响力的流体力学实验研究及相关技术研发。其中主要研究焦点在双相流里小颗粒或液滴与湍流的动力互动以及湍流动力学。工作成果被引用于流体力学,大气科学及物理学等多个领域。他于美国Michigan Tech. University (MTU)取得物理博士学位,博士期间主要实验工作在美国 Cornell University 完成,也从事了大气飞行探测实验和相关的技术研发。之后,在德国 Max Planck Institute-动力所工作。之后,加入了法国蔚蓝海岸天文台(OCA),法国原子能研究所(CEA)工作。发表论文于Nature CommunicationsPhysical Review Letters,美国气象学会通报(BAMS)等。多次参加国际会议,与众多欧州和美国的流体力学及大气研究团队保持长期的密切合作。